„Cafea cu sare, vă rog”: acesta este noul mod de a bea cafea pe care nu l-ați încercat încă și pe care știința îl susține.

Cum vă place cafeaua? Unii oameni o preferă lungă, tăiată, cu lapte sau cu adaos de zahăr sau îndulcitori. Ați încercat-o vreodată cu sare? Da, este rar, dar este o opțiune care a devenit virală pe internet și este susținută de știință. Sarea potențează dulceața și suprimă amărăciunea, ceea ce înseamnă că adăugarea unui vârf de cuțit de sare în cafea poate minimiza amărăciunea proprie a cafelei, dacă nu vă place.

O cafea cu sare pentru mine, vă rog

Câte cafele ați băut astăzi? Ați adăugat zahăr, zaharină sau sare? Da, sare. Nu am făcut nicio greșeală. Sarea stimulează celulele receptoare ale gustului și poate elimina amărăciunea tipică băuturii milenare, fără adaos de zahăr sau îndulcitori.

Nu există nicio îndoială că ne dăm seama rapid când ceva este lipsit de sare sau este sărat. Mecanismele noastre detectează dacă ceva este dulce, amar, sărat…. Sarea scoate în evidență dulceața și estompează amărăciunea, motiv pentru care în preparate și alimente se folosește adesea un amestec de zahăr cu un vârf de cuțit de sare.

Cu toate acestea, dacă vă place să gătiți, veți ști că punctul de sare este atât de precis încât putem ușor să exagerăm, așa că, dacă îndrăzniți să încercați să adăugați un vârf de cuțit de sare în cafea, adăugați doar atât, un vârf de cuțit mic. Dacă exagerezi, cafeaua nu va mai fi amară, ci va deveni sărată, iar asta e chiar mai rău.

Un fapt foarte curios detaliat în Mundo Deportivo, și extras de pe Military.com, este că atunci când soldații găteau cafeaua cu apă sărată din mare, pentru că nu o puteau desaliniza, au observat că amărăciunea cafelei era mai mică decât atunci când o preparau cu apă naturală.

Indy100.com explică faptul că în Vietnam se adaugă sare pentru ca laptele condensat să aibă un gust mai caramelizat, sau că în cafeaua suedeză din Arctica se găsește carne sau brânză sărată.

Mesaj de luat acasă

Faptul că sarea potențează și suprimă aromele nu este o noutate, dar poate că nu v-ați gândit niciodată la ce se întâmplă dacă combinați un vârf de cuțit de sare cu cafeaua. Desigur, adăugarea de lapte va face o treabă similară, fără inconvenientul de a exagera cu sodiul, dar puteți încerca acest truc pentru a renunța la zahăr sau îndulcitori.

Ideal este să înveți să guști cafeaua cu gustul său amar caracteristic. Odată ce te obișnuiești, dacă cafeaua este de bună calitate, înveți cu adevărat gustul și plăcerea culinară de a consuma cafea fără aditivi. Între timp, ca o curiozitate, puteți încerca, fără să exagerați, și să adăugați acest amestec ciudat de sare și cafea.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gaudiadv