Cum știi dacă scrâșnești din dinți noaptea când dormi? Mulți pacienți află despre afecțiunea lor de la medicul dentist, adesea doar când dinții lor au avut timp să sufere solid. Din păcate, acestea nu sunt singurele consecințe ale bruxismului. Unii pacienți se plâng, de exemplu, de o senzație de suflu în ochi sau de tulburări de echilibru, care sunt greu de asociat cu dinții. Din fericire, există și simptome timpurii care ar trebui să vă alerteze și să vă trimită la un specialist.
Bruxismul este încleștarea și scrâșnirea obișnuită și inconștientă a dinților. Acesta apare adesea noaptea, luând o formă paroxistică, foarte agravată. Este greu de crezut că acest lucru îi ține treji pe mulți pacienți. Bruxismul nocturn poate duce la modificări la nivelul articulațiilor temporomandibulare. Dacă vă treziți frecvent obosit, cu dureri de cap, acest lucru ar putea fi rezultatul scrâșnirilor dinților în timpul somnului. Când să mai suspectezi o problemă? Există cel puțin câteva simptome care indică bruxismul.
- Dureri de cap
Unul dintre semnalele comune ale bruxismului este durerea. Totuși, aceasta nu este neapărat legată de dinți. Dacă scrâșniți din dinți, este foarte probabil să vă confruntați cu dureri de cap ca urmare a presiunii din gură și din maxilar.
Durerile de cap de dimineață sunt, în parte, modul în care organismul face față stresului excesiv de peste zi.
Durerile de cap asociate cu scrâșnitul dinților apar, de obicei, în zona tâmplelor și a urechilor.
- Dureri de maxilar
La fel cum vă treziți cu o durere de cap, este posibil să vă treziți și cu dureri în jurul mușchilor gurii sau să observați oboseală în mușchii maxilarului. Durerea cauzată de scrâșnitul dinților poate dura de la câteva minute la câteva ore. De obicei, este cea mai puternică imediat după ce te trezești.
3 Durerea de dinți
Poate părea evident, dar dacă te confrunți cu o durere de dinți sau de măsele dimineața, este posibil să te confrunți cu bruxism.
Dr. Marjan Moghadam, profesor clinic asociat la Colegiul de Stomatologie al Universității din New York, a precizat că durerile de dinți sunt un semn clar al scrâșnirilor de dinți pe timp de noapte. Acesta este un motiv suficient pentru a suna la dentist. (Chiar și dincolo de o durere de dinți de dimineață, durerile de dinți ar trebui raportate la orice moment al zilei).
4 „Uzura” dinților
Frecarea intensă a dinților poate duce, în timp, la distrugerea structurii acestora. Oasele care susțin dintele în maxilar pot fi, de asemenea, deteriorate.
Dacă vă priviți în gură în oglindă și observați că coroana dintelui, adică partea dintelui care este vizibilă la exterior, este uzată, este posibil să vă scrâșniți dinții noaptea.
Cum arată o astfel de deteriorare? Este, de exemplu, o așchie pe dinte sau o decolorare sub formă de dungi albe.
- Sensibilitate la alimente calde și reci
Scrâșnirea regulată a dinților provoacă microfracturi în smalț. Acest lucru favorizează expunerea nervilor dintelui. Ca urmare, este posibil să aveți o problemă de hipersensibilitate la alimentele și băuturile calde și reci.
Nu o veți rezolva cu o pastă de dinți specială din comerț. trebuie să vă vizitați medicul și să depășiți cauza sensibilității.
- somnolență excesivă în timpul zilei
Scrâșnitul dinților nu vă trezește? Doar pentru că nu vă amintiți nu înseamnă încă că dormiți profund, fără întreruperi.
Disconfortul, durerea sau dinții care încă „lucrează”, toate acestea interferează cu recuperarea ta nocturnă. În timpul zilei sunteți somnolent, aveți probleme de concentrare, se întâmplă să ațipiți? Poate că și dumneavoastră găsiți o explicație la medicul dentist.
Scrâșnitul dinților pe timp de noapte – cum se tratează?
Formarea bruxismului este un mecanism complex, așa că de multe ori și tratamentul său se dovedește a fi complicat. Deși tăvile speciale ar trebui să vă protejeze de încleștarea dinților, acestea nu vor elimina cauza problemei.
Printre metodele moderne recunoscute de tratament se numără injectarea de toxină botulinică, dar nici aceasta nu este o soluție pentru toată lumea.
Stresul cronic se află, de obicei, în spatele scrâșnirilor dinților pe timp de noapte. Prin urmare, poate fi nevoie de sprijin psihologic și, uneori, de ajutorul unui psihiatru.
Be the first to reply